Kako napisati molbu za posao - zamolbu za posao

Ocijeni sadržaj
(237 glasova)

 Uz životopis gotovo uvijek prilažete i popratno pismo, odnosno molbu u kojoj se direktno obraćate određenom poslodavcu, dajući kratke informacije o sebi i razloge prijave baš za taj posao. Molba za zaposlenje šalje se zajedno sa životopisom na svaki natječaj za posao. Molba sadrži informacije za koje radno mjesto se javljate, vaše ime i prezime, zatim koje znanje i vještine poznajete, a važni su baš za to radno mesto. Na taj način će vas poslodavci lakše uočiti i odabrati za intervju.

 

Iako se isti životopis može slati na nekoliko adresa, ako se javljate na isto ili slično radno mjesto, molba za zaposlenje je za svakog poslodavca drugačija. Također, sadržaj molbe ovisi i o radnom mjestu za koje se javljate.

Nije potrebno pisati naširoko. Dovoljno je dati ključne informacije kroz nekoliko rečenica, i u tri poglavlja. Ako s ovom vrstom stava krenete u pisanje molbe, lakše ćete izbjeći ono što je u praksi tako često - navođenje nevažnih, i za čitaoca zamarajućih, odnosno odbijajućih podataka.

Svakako napišite radno iskustvo. Npr., ukoliko se javljate na oglas u informatičkoj firmi, a prije toga ste radili za sličnu firmu, navedite u molbi koliko imate radnog iskustva i na kojoj ste poziciji radili.

Forma – molba ima formu poslovnog pisma: vaša adresa i kontakt informacije dolaze ispod vašeg imena, u desnom gornjem kutu stranice. Ispod toga, sa lijeve strane, napišite ime osobe kojoj se obraćate, kao i njenu funkciju i organizaciju u kojoj radi. Ukoliko nemate ime kontakt osobe, pismo adresirajte samo na firmu.

Ako znate ime osobe kojoj pišete, počnite sa Poštovani gospodine ili gospođo/gospođice. U ovom slučaju treba završiti pismo pozdravom „S poštovanjem", Ukoliko ne znate ime kontakt osobe počnite s Poštovani/Poštovana,

Na kraju molbe navedite mjesto i datum pisanja. Ispod toga taksativno navedite koje dokumente prilažete uz prijavu. Ukoliko šaljete samo CV, dovoljno je da to spomenete u samom tekstu molbe.

Ukoliko prijavu šaljete poštom, odštampajte ju na bijelom papiru A4, isto kao i Vaš CV.

Struktura sadržaja – Idealna molba ne treba imati više od četiri odlomka. Cilj prvog je da naglasi za koje se radno mjesto prijavljujete i gdje ste dobili informacije o natječaju. U drugomodlomku treba navesti kvalifikacije i vještine koje posjedujete (vještine prezentacije, komunikacije, pregovaranja ili druge kvalifikacije relevantne za konkretno radno mjesto) koje vas čine pravom osobom za taj posao. Pažljivo pročitajte oglas, odredite potrebne kvalifikacije i provjerite još jednom da li ste vi prava osoba za taj posao. Nemojte samo navesti svoje vrline, navedite obrazloženje. Možda je najbolji način da počnete sa vašim prethodnim radnim iskustvom i time kako ste razvili kvalifikacije i vještine koje posjedujete.

Treći odlomak pokazuje zašto želite taj posao. Razmislite o tome, jer će Vas to pitanje vjerojatno čekati na intervjuu - zašto ste se prijavili baš za taj posao i baš u toj firmi. Ovdje treba iskazati jaku motivaciju i sposobnost da doprinesete radu konkretne organizacije, a da zauzvrat dobijete određenu satisfakciju (poželjno je da vaša jedina satisfakcija i motivacija nije samo novac, već da su vam bitni mogućnosti usavršavanja, napredovanja...)

Posljednji odlomak naglašava da ste voljni da poslodavcu detaljnije objasnite i pokažete svoje kvalitete prilikom intervjua.

U nastavku navodimo nekoliko primjera molbi:

PRIMJER PISANJE MOLBE 1

PRIMJER MOLBA ZA POSAO 2

PRIMJER ZAMOLBA ZA POSAO 3

PRIMJER MOLBE ZA POSAO 4

Pročitano 859506 puta

Video sadržaj

Online

Imamo 69 gostiju i nema članova online