Intervju za posao - kako se pripremiti

Ocijeni sadržaj
(34 glasova)

Postupak odabira kandidata za određeno radno mjesto uglavnom se sastoji od podnošenja molbe, životopisa i dokumenata o školovanju, odabira kandidata koji će biti pozvani na intervju od strane poslodavca, te ponekad provođenja i ispitivanja znanja i vještina kandidata.

Intervju za posao važan je korak za svakog posloprimca, stoga mu se treba ozbiljno pristupiti.

Cilj intervjua je izbaciti neprimjerene kandidate i kroz izbor izdvojiti one kandidate koji najbolje odgovaraju zahtjevima poslodavca. On će vam tokom intervjua postaviti seriju pitanja sa namjerom da u vašem predstavljanju nađe informacije koje će ga uvjeriti da ste primjeren, ili obratno, neprimjeren kandidat.

 

Tijekom selekcijskog intervjua poslodavac ocjenjuje motivaciju kandidata, njegovu osobnost i komunikacijske vještine, te mogući doprinos kandidata tvrtki. Posloprimcu se pruža prilika za detaljnije upoznavanje tvrtke i 'prodaju' sebe.

Činjenica je da često stvaramo mišljenje o ljudima na osnovi našeg prvog utiska. Osobe koje vrše selekcijske intervjue najčešće stvaraju brze i jasne zaključke na osnovi načina na koji se kandidati njemu prezentiraju na samom intervjuu.

Pripremite se za intervju

Ako ste ugovorili konkretan intervju, maksimalno se pripremite za ovaj najvažniji korak pri zapošljavanju. Ako ste se za razgovor prethodno pripremili, veća je vjerojatnost da će vaš nastup biti samopouzdaniji, da ćete ostaviti utisak koji želite i da ćete uspjeti istaknuti sve svoje kvalitete.

Prije intervjua saznajte što više možete o poslodavcu, njegovim proizvodima i uslugama, tržištu i konkurenciji, kako biste bolje razumjeli njegove potrebe i bili u prednosti pred ostalim kandidatima.


Raspitajte se o tvrtki koja raspisuje natječaj

Prvi i najjednostavniji izvor informacija su internetske stranice tvrtke - naravno, ako postoje.

Vrlo koristan izvor informacija su i kolege koji u toj tvrtki rade ili su radili prije. Zamolite ih da za vas odvoje nešto vremena i pokušajte uz njihovu pomoć dobiti dojam o korporacijskoj kulturi.

U svakom slučaju, naročitu pozornost obratite "misiji" tvrtke. Ona predstavlja željenu ulogu tvrtke u širem okružju i često sadrži skup najvažnijih vrijednosti i ideala tvrtke. Često će uz nju biti istaknuti misija i strategija tvrtke. I njih također dobro proučite.

Vaša informiranost o tvrtki i radnom mjestu za koje se natječete biti će odraz vaše zainteresiranosti i motiviranosti!

 

Odjenite se primjereno

Prvi dojam je bitan, posebno u formalnoj situaciji. Izgled mora biti primjeren industriji i poziciji, profesionalan i uredan. Čak i kada tvrtka dopušta ležernu odjeću, intervju je formalna prigoda.

Izbjegavajte odjeću koja upada u oči, pretjerivanje na detaljima i prekomjeran nakit.

Držite se nekih osnovnih pravila:

 • Odjenite se onako kako se osjećate ugodno, a boje i stil uskladite sa svojom osobnošću, bez pretjerivanja u njenom naglašavanju.
 • Radije se držite klasike nego aktualnih modnih trendova.
 • Tamnije boje naglašavaju ozbiljnost u većoj mjeri nego svijetle.
 • Frizura mora biti uredna.
 • Pazite da vam je obuća čista.
 • Ne pretjerujte s nakitom.

 

Budite točni

Kašnjenje na intervju, osim što daje negativnu poruku poslodavcu, lako može utjecati i na kvalitetu intervjua jer neće ostati dovoljno vremena do dolaska sljedećeg kandidata. Naime, intervju će biti prekinut jer je poslodavcima često stalo da se kandidati međusobno ne susreću, kako bi se maksimalno zaštitila njihova privatnost. Nemojte krenuti na vrijeme, nego ranije. Vaše će isprike malo značiti ako skratite predviđeno vrijeme za intervju. Ipak, ne dolazite prerano jer poslodavac vjerojatno ima i druge obveze osim intervjua s vama ili ne želi da se susretnete s osobom koja je intervjuirana prije vas.

 

Raspitajte se o konkretnom poslu koji se nudi

Razmislite što biste još željeli znati. Osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Poslodavci vole kada im kandidati postavljaju pametna pitanja jer to svjedoči o njihovom interesu i shvaćanju zahtjeva.

Primjeri pitanja koja možete postaviti tijekom intervjua:

 • Kako izgleda tipičan dan na ovom poslu?
 • Kako izgleda dnevni raspored aktivnosti?
 • Što je iz Vašeg iskustva najteži dio posla?
 • Postoji li probni rok, koliko on traje?
 • Je li ovo novo radno mjesto ili popunjavate postojeće?
 • Kada očekujete da ćete donijeti konačnu odluku o izboru?
 • Hoću li dobiti obavijest bez obzira na ishod?

Pročitajte svoj životopis

Tijekom intervjua poslodavac će nastojati razjasniti neke detalje iz vašeg životopisa. Dobro proučite što ste sve napisali i pokušajte predvidjeti što bi vas mogli pitati. Ponekad se događa da kandidati nisu sigurni što su sve naveli u svom životopisu. Tako ostavljaju loš dojam i bude sumnju u svoju stvarnu zainteresiranost za posao.

Pripremite kratku prezentaciju

Na početku intervjua vjerojatno će vas zamoliti da kažete nešto o sebi. Pripremite kratku prezentaciju u kojoj nećete ponavljati životopis nego ćete navesti najzanimljivije informacije o sebi i tako postaviti dobru osnovu za daljnji tijek intervjua. 

Pripremite se za najčešća pitanja:

 • Koja je vaša najveća kvaliteta?
 • Koju biste svoju manu željeli otkloniti?
 • Koju plaću očekujete?
 • Koja radna iskustva imate za navedeni posao?
 • U čemu ste najviše/najmanje uživali na Vašem prethodnom poslu? Zašto?
 • Što znate o ovoj firmi?
 • Koliku plaću želite/očekujete?
 • Šta mislite o prekovremenom radu?
 • Koji je vaš cilj u karijeri?
 • Zašto bih zaposlio baš Vas? Što možete doprinjeti mojoj organizaciji?
 • Navedite tri riječi koje vas opisuju.
 • Da li više volite raditi sami ili s drugima? Zašto?

Za vrijeme intervjua važno je da pokažete svoje iskustvo i znanje, da se ponašate profesionalno (pod tim se podrazumijeva da koristite gramatički točne rečenice, gledate sugovornika u oči, slušate, odgovarate i postavljate smislena pitanja), da pokažete entuzijazam što ste u tvrtki u kojoj bi željeli raditi te zainteresiranost za radnu okolinu u tvrtki. Također, važno je da ste iskreni.

Kažite istinu o vašoj edukaciji i radnom iskustvu. Nitko nije savršen, pa niti ispitivači ne očekuju da će zaposliti nekoga tko nema mane. Važno je da ne lažete te da pokažete spremnost za daljnje usavršavanje. Budite spremni sve prezentirano potkrijepiti dokumentima (diploma, radna knjižica, životopis, pisma preporuke, uvjerenja o završenim tečajevima, vozačka dozvola, i sl.)

 

Psihološki testovi

Ponekad se kao sastavni dio selekcijskog procesa za zapošljavanje kandidata koriste psihološki testovi. Oni predstavljaju provjerenu, objektivnu i pouzdanu metodu mjerenja koja predviđa najvjerojatnije ponašanje osobe u određenim situacijama.

Psihološko testiranje razvijeno je za ispitivanje sposobnosti, znanja, interesa, stila rada, osobnosti i motivacije. Namjena testova je ta da ukažu na vaše prednosti i slabosti u različitim situacijama na radnom mjestu.

Pročitano 83084 puta

Video sadržaj

Online

Imamo 94 gostiju i nema članova online