Četvrtak, 19 Prosinac 2013 17:17

Na poslove u EU ćemo čekati do 2020. godine!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Poglavlje koje regulira protok radne snage privremeno je 'zatvoreno' tako što su sve članice EU dobile pravo da zabrane zapošljavanje hrvatskih državljana sedam godina od ulaska Hrvatske u EU. Irska, Velika Britanija i Švedska jedine su zemlje koje su 2004. godine odmah otvorile svoje tržište radnicima s istoka, ali tada nije bilo krize.

Signali koji stižu hrvatskoj Vladi govore da tri zemlje najzanimljivije našim građanima – Austrija, Italija i Njemačka – namjeravaju za Hrvate uvesti zabranu od sedam godina, bez obzira na to što svojim brojem nisu prijetnja tamošnjem tržištu, piše Večernji list.

Na tisuće sezonaca odlazi preko granice

Ipak, Njemačkoj ove godine nedostaje 150.000 radnika za sezonske poslove u poljoprivredi, medicinara i inženjera, a prve informacije o tom manjku govorile su da će ih pokušati naći u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj.

No Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ministarstvo gospodarstva i rada odgovaraju da nisu dobili nikakvu obavijest ni prijedlog iz Njemačke o povećanju broja radnih dozvola za Hrvate.

Legalno se svake godine na sezonskim poslovima u Njemačkoj zaposli oko pet tisuća hrvatskih državljana, a Krešimir Rožman, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, kaže da se ne priprema promjena međudržavnog ugovora o zapošljavanju, piše Večernji list.


Izvor: Večernji list

Pročitano 5341 puta

Video sadržaj

Online

Imamo 58 gostiju i nema članova online